Akce

Gurmánská reportáž z jednoho chutného křtu

Redakce (23.09.2013)
Gurmánská reportáž z jednoho chutného křtu Gurmánská reportáž z jednoho chutného křtu

Když se křtí kuchařka, mělo by to všude vonět jídlem, no ne? Pokud jste se minulý pátek schovali během deštivého odpoledne do Paláce knih Luxor na Václavském náměstí, nejspíš jste taky něco zachytili ve vzduchu. Sladká, přesladká vůně makronek podle receptu od Mary Berry. Křtili jsme její Školu vaření.

O tom, co je na této kuchařce zvláštního, nám povyprávěla redaktorka Květuše Hrachová. Kuchařky obecně patří k nejprodávanějším knihám v různých koutech světa a i na českém trhu je jich požehnaně. Co přináší Mary Berry, co nenajdeme u jiných?

Poslední dobou vychází hodně regionálních kuchařek, řekla nám paní redaktorka. „Zejména italská kuchyně je teď v oblibě,“ poznamenala. Naproti tomu Škola vaření je jiná, dalo by se říct, že kompletní. Nejenže přináší mnohem větší spektrum receptů. Je to také zároveň nedocenitelný průvodce a rádce.

„Je řazena podle surovin,“ vysvětlila paní Hrachová, takže stačí vejít do spíže, podívat se, co máte, a recept už najdete snadno. Otázku, bez jaké suroviny se Mary Berry v kuchyni neobejde, obrátila a podotkla: „Spíš bez jaké se obejde – bez sádla a živočišních tuků. Mary Berry by spíš sáhla po olivovém oleji.“ A to je další přednost této knihy. Recepty poskytují i zdravější alternativu. Poradí, která surovina se dá nahradit nějakou méně kalorickou, přičemž neděláte žádný strašný kompromis a ve výsledku si stejně pochutnáte. Z toho, co sama vyzkoušela, doporučila paní redaktorka dýňovou polévku. To zní dobře!

Mary BerryPak se dostala ke slovu Mahulena Bočanová, dobře známá svou zálibou ve vaření. Právě nedávno si zařizovala nový dům, takže první otázka pochopitelně mířila právě k tomu, jak vypadá její nová kuchyň.

Je to obrovská místnost, pochlubila se sympatická herečka. Protože kuchyň je přece v domě nejdůležitější. Tady se mísí vůně už během vaření, a po dobrém jídle se člověku už nejednou ani nechce přesouvat se do obývacího pokoje. A tak zvolila dlouhý vařící pult, kde jí hosté už při přípravě pokrmů můžou koukat pod prsty a alespoň zrakem a čichem se připravovat na to, co jim brzy přistane na talíři.

Na této kuchařce Mahulena znovu vyzvedla její komplexnost. Poradí vám ve všech ohledech, třeba i zdánlivé detaily – víte, jak správně vykostit rybu? Škola vaření je jednoduchá a srozumitelná, a přitom je v ní plno vychytávek, takové ty babičkovské triky, které vám přípravu jídel nesmírně usnadní. Ale poučíte se například i o tom, které typy nádobí jsou na vaření nejvhodnější, nebo jak nejlépe uskladnit zásoby surovin.

Mary BerryA jak to Mahulena dělá, že i přes svou lásku k vaření si udržuje štíhlou postavu? Dieta? Otázka ještě ani nebyla dopovězena a Mahulena už kroutila hlavou. „V jídle se nechci omezovat. To je po lásce snad to nejkrásnější, co nám svět dává.“ Kromě toho, připomněla znovu, Mary Berry je v tomto opravdu nápomocná, můžete si dopřát, stačí jen vybrat si tu zdravější verzi receptu, který vám zrovna padl do oka.

Mary Merry je autorkou více než sedmdesáti knih, v rodné Británii je uznávanou a oceňovanou autoritou, když jde o gastronomii. Dostala dokonce mimo jiné Řád britského impéria, udělovaný samotnou královnou. Později toto ocenění získali i jiné slavné kuchařské osobnosti, jejichž jména vám určitě budou známá – Jamie Olivier nebo Gordon Ramsay. Ale konec konců ani celý seznam diplomů by pravého gurmána nepřesvědčil tak, jako přesvědčí praktický pokus. Takže pokud vám v kuchyni něco chybí, zkuste to se Školou vaření. Má toho hodně co nabídnout.

Nás ještě pronásleduje vůně těch makronek, ale nenecháme se zlákat – sladkosti až po večeři! A co by to dnes mohlo být? Podíváme se do spíže… :)