Akce

Reportáž ze křtu Vaříme s Láďou Hruškou: Úspěch je sladký

Redakce (26.09.2014)
Reportáž ze křtu Vaříme s Láďou Hruškou: Úspěch je sladký Reportáž ze křtu Vaříme s Láďou Hruškou: Úspěch je sladký

„Láďova kuchařka vyšla v nákladu 30 tisíc kusů. A během tří dnů se vyprodala,“ oznámil nám moderátor Petr Říbal na úvod. „V Blesku teď psali, že je to obrovský hit a má se dotisknout dalších 60 tisíc kusů. Je to lež. Dotiskuje se 80.“

Kniha se prý prodává rychleji než nedávná senzace v erotické literatuře, Padesát odstínů šedi, a už teď se zdá, že by mohla předběhnout dokonce i veleúspěšné Chuťovky Petra Novotného, jež vyšly poprvé v roce 2001 a pak se díky nesmírnému zájmu ze strany veřejnosti zas a znovu objevovaly na pultech knihkupectví.

Brány Paláce knih zůstaly včera kvůli oblíbenému gastronomickému nadšenci a jeho knižní prvotině otevřené déle než obvykle. V sedm se totiž teprve začínalo a podle množství lidí, kteří už dlouho předtím postávali na poschodí s knížkami připravenými na podpis, bylo jasné, že to bude dlouhý večer.

Dlouhý, to ano, nudný, kdepak. Pavel Novotný, Petr Suchoň, Ruda z Ostravy a pak samozřejmě taky Láďa – tahle parta kluků by nikoho usnout nenechala. Jedinou ženou u stolku byla paní redaktorka Květuše Hrachová z nakladatelství Ikar a takhle veselý večer nejspíš už dávno neměla. Jak se dalo čekat, především Ruda, to kvítko z čertovy zahrádky, průběžně protkával program svými poznámkami, až by se chvílemi zdálo, že jsme tady všichni kvůli němu.

Ostatně také prohlásil, že Láďa mu nejméně polovinu receptů ukradl, což hned i názorně ilustroval za pomoci špejle a klobásky. Jediný rozdíl je prý v tom, že v Láďově verzi tenhle pokrm stojí šestnáct padesát, zato Ruda to zvládne za pouhých šest!

Své ale řekli i ostatní hosté. Třeba Pavel Novotný vyprávěl, jak pro svůj televizní pořad Prásk občas potřebují něco upéct či uvařit – je to pro různé celebrity a umělce, které pak navštěvují doma. Dělává to většinou právě Láďa. Takhle dostal za úkol upéct chléb pro Michala Davida. „Nevím, jak to chutnalo,“ řekl se záhadným výrazem Pavel, „tuhle vzpomínku jsem totiž úplně vytěsnil z paměti.“

Zatímco se všichni smáli, Láďa se v rozpacích snažil uvést věci na pravou míru. Jak to asi mohlo chutnat? Producentka chtěla, aby v pondělí upekl chleba, který měli slavnému zpěvákovi předávat ve čtvrtek. Kdo se pak mohl divit, že se na tom daly akorát tak vylámat zuby!

Otázky z publika se začaly hrnout dřív, než vůbec moderátor někoho vyzval, což je určitě ta lepší možnost. A byly to ostatně věci, co nejspíš zajímaly každého. Víte například, co bylo to první, co Láďa kdy v kuchyni připravil? Když tedy nepočítáme sáčkové polévky...

„Boží milosti. Bylo mi deset. Moje babička je dělávala a mně strašně chutnaly, tak jsem to chtěl zkusit sám.“

A vyšlo to! Dnes si Láďa pro inspiraci chodí spíš jen tak mezi lidi. Sleduje neuvěřitelné množství diskusních fór na internetu, stránek o vaření, různé kuchařské stránky na facebooku, a pak mu toho taky hodně posílají i diváci. Diváci vlastně od začátku stojí za celým nápadem vydat všechno, co Láďa posbíral, v jedné knížce. A on jim za to při nejmenší příležitosti nikdy nezapomene poděkovat.

Ke slovu se dostala i paní Hrachová. Pochvalovala si, že je Láďa velmi pracovitý a zodpovědný a nemá žádné hvězdné manýry – kdykoli s ním potřebovala něco zkonzultovat, prostě mu zavolala. Vždycky zvedl a našel si na ni čas.

Paní redaktorka nám také připomněla ty výše zmíněné Chuťovky. Koneckonců podobnosti jsou zjevné – tak jako Láďa, ani Petr Novotný nebyl vystudovaný kuchař, ani se tak nikdy netvářil, jen byl prostě gurmán a jídlo měl rád. Jednoduše experimentátor. Ocitovala také jeho slova (což bylo jinak asi jediných pár minut, kdy v průběhu akce zavládlo dokonalé, téměř posvátné ticho):

„Kulinářská dobrodružství jsou nádherná. Představte si třeba takové, kdy kuře při pečení polijete čokoládou. To jsou přece nervy: bude to k jídlu, nebude? Nebo když na lososa nalijete jahodovou omáčku – mimochodem tohle báječné jídlo považuji na gastronomický Mount Everest. Při přípravě jídla můžeme pociťovat rozkoš, experimentovat a zažívat obrovské tvůrčí zadostiučinění.“

To by snad nikdo neřekl lépe!

Pak už samozřejmě scénu opět ovládl Ruda z Ostravy a ačkoli měl před sebou sám dost dlouhou řadu zájemců o podpis, každou chvíli vyskakoval a bavil lidi. Tak to má být. Humor ostatně spájí lidi stejně jako dobré jídlo.

Jediným zklamáním večera byl fakt, že pro podpis si přišla taková spousta lidí, že na vaření nezbyl čas. Láďa Hruška měl přímo na místě připravit Přibináčka a několik dalších pochoutek. Jelikož však poslední knížku podepsal až někdy po deváté hodině, kdy už Palác dávno měl být zavřený, museli jsme se všichni rozejít.

Ale nevadí, nebyla to poslední šance. Uvidíme, co vymyslí sympatický Láďa na svých dalších autogramiádách. Pokud jste totiž nebyli na této, budete mít ještě šanci v průběhu října třikrát:

2. 10. - Ostrava, OC Forum Nová Karolina
9. 10. - Brno, Joštova
16. 10. - Praha, OC Arkády Pankrác

Jak řekl jeden z křestních otců, co asi tak může člověk přát knížce, která je už teď v podstatě vyprodaná... Ale stejně. Lze popřát další úspěchy a především to, aby byla zdrojem inspirace pro co největší okruh čtenářů – a gurmánů. Přejeme všem hezké čtení a dobrou chuť ;-)